(untitled) (Xalqaro ilmiy pediatriya jurnali, 2024)
Ushbu sharh maqolasida mikroelementlarning, xususan, sink, temir va misning butun bolaning tanasining to’g’ri o’sishi va rivojlanishi uchun ahamiyati haqida dolzarb ma’lumotlar keltirilgan. Mikroelementlar muammosiga umumiy qiziqishga qaramay, ularning inson organizmidagi tarkibi masalasi etarli darajada yoritilmagan. Markaziy asab tizimidagi ayrim ME kontsentratsiyasining yoshga bog’liq dinamikasi ma’lum bir yosh davriga xos bo’lgan metabolik jarayonlarning xususiyatlari va birinchi navbatda, oksidlanish jarayonlari intensivligining o’zgarishi bilan bog’liq. Xorijiy va mahalliy ilmiy nashrlar orasida bola tanasining normal ishlashi uchun zarur bo’lgan ME ning fiziologik roli, ikkala bolalarda va bolalarda ME tarkibidagi nomutanosiblik fonida yangi tug’ilgan chaqaloqlarning moslashuvining o’ziga xos xususiyatlariga bag’ishlangan ishlar soni. ularning onalari juda cheklangan. Turli hududlarda aholini ME bilan suboptimal ta’minlash va shunga mos ravishda ME etishmovchiligining tarqalishi aholi va ayniqsa bolalar salomatligiga salbiy ta’sir ko’rsatadigan juda jiddiy omil hisoblanadi.