(untitled) (Xalqaro ilmiy pediatriya jurnali, 2025)
Mavzuning dolzarbligi. Ektopik homiladorlik ayolning reproduktiv salomatligiga jiddiy tahdid soladi va baʼzi hollarda oʼlimga sabab boʼladi. YeB chastotasi barqaror oʼsish tendentsiyasiga yega, tugʼilishga nisbatan 0,8–2,4% ni tashkil qiladi, takroriy yepizod ayollarning 7,5 - 22 foizida uchraydi. Tadqiqotning maqsadi indivijual xavf darajasini aniqlash mezonlarini va takroriy ektopik homiladorlik ehtimolini bashorat qilish usulini ishlab chiqishdir. Tadqiqot materiallari va usullari. Аndijon viloyatida yashovchi 246 nafar ayol oʼrtasida oʼtkazilgan soʼrov natijalari tahlil qilindi, ulardan 166 nafari ikkita ektopik va 80 nafari bitta ektopik homiladorlik epizodiga ega. Korrelyatsiya, regressiya va diskriminant Fisher tahlili SPSS 15 dasturiy taʼminot toʼplami yordamida yagona tadqiqot xaritasining 48 xususiyati boʼyicha amalga oshirildi. Tadqiqot natijalari. Takroriy ektopik homiladorlikning indvidual xavfi darajasini baholash va indvidual prognozlash usulini ishlab chiqish uchun har bir xavf omilining axborot ahamiyati va prognostik qiymati aniqlandi. Xavfning 3 darajasi mavjud: yuqori-13 ball yoki undan yuqori koeffitsientlar bilan (takroriy ektopik homiladorlik ehtimoli 90%); jami 12 dan 3 gacha boʼlgan oʼrtacha xavf (takroriy ektopik homiladorlik ehtimoli 50%); va 2 yoki undan kam balldan past (takroriy ektopik homiladorlik ehtimoli patologiya 20% dan kam). Xulosa. Yomon ijtimoiy holat, bepushtlik tarixi, oldingi jarrohlik muolajalar, jinsiy aʼzolarning yalligʼlanish kasalliklari, jinsiy yoʼl bilan yuqadigan kasalliklar, birinchi klinik belgilar paydo boʼlgan paytdan boshlab operatsiya boshlanishigacha boʼlgan vaqt, bachadon naychalarida konservativ operatsiyalar va operatsiyadan keyingi davrning murakkab kursi yuqori darajaga ega axborot indeksi.