(untitled) (Xalqaro ilmiy pediatriya jurnali, 2022)
Тадқиқотнинг мақсади болаларда сурункали бронхитнинг клиник, биокимёвий ва иммунологик хусусиятларини ўрганиш эди. Бизнинг назоратимиз остида 3 ёшдан 15 ёшгача бўлган 40 нафар сурункали бронхит билан касалланган болалар эди. Тадқиқот натижаларимиз шуни кўрсатадики, сурункали бронхит касаллигини ўз вақтида ташхислаш учун клиник ва функционал тадқиқотлар муҳим аҳамиятга эга. Сурункали бронхитда лимфоцитлар мембранасида ПОЛ-АОС жараёнларининг сезиларли фаоллиги кузатилади, бу МДА ва ДC даражасининг ошиши билан ифодаланиб, улар 7-15 ёшли беморлар гуруҳида юқори бўлган. Иммун статусида нейтрофиллар сони ва функционал фаоллигининг сезиларли даражада камайиши шаклида иммунитетнинг Т-ҳужайраларида чуқур ўзгаришларни аниқлади.