CHAQALOQLARDA ANORЕKTAL TUGMA NUQSONLAR OQMALI SHAKLLARINI BIR BOSQICHDA BARTARAF QILISH SAMARADORLIGINI BAHOLASH (Xalqaro ilmiy pediatriya jurnali, 2023)
Kirish. Anorektal anomaliyalarda (ARA) odatda anusni bo'shatish uchun darhol operatsiya qilish talab qilinadi, agar oqmaga ishonish mumkin bo'lmasa yoki tuzatuvchi operatsiya o'tkazilmaguncha. Anomaliyaning og'irligiga qarab, davolash faqat perineumning anoplastikasi yoki birinchi bosqichda kolostomiya va keyinchalik ma'lum bir tiklanish bilan amalga oshiriladi.Ishning maqsadi. yangi tug'ilgan chaqaloqlarni rekto-vestibulyar oqma bilan davolashda bir bosqichli tuzatish samaradorligini baholash va uni uch bosqichli usul bilan taqqoslash. Materiallar va usullar. Tadqiqot Andijon viloyati bolalar ko‘p tarmoqli tibbiyot markazida 2020-yildan 2022-yil martgacha bo‘lgan davrda o‘tkazildi. Randomize qilingan, bitta ko'r-ko'rona klinik sinov sifatida, tadqiqotga ARA va rektovistibulyar oqma bilan kasallangan 40 ta yangi tug'ilgan qiz kiritildi. Nazorat guruhi uch bosqichli operatsiyadan o'tgan 20 ta yangi tug'ilgan chaqaloqdan iborat bo'lib, asosiy guruh bir bosqichli tuzatishdan o'tgan 20 bemordan iborat edi. Ma'lumotlarning statistik tahlili SPSS 16.0 dasturi yordamida amalga oshirildi. Ushbu tadqiqotda ahamiyatlilik darajasi 0,05 deb qabul qilindi. Natijalar. Jarrohlik paytida va undan keyingi asoratlar ikkala guruhda ham qayd etildi va qiyosiy baholash o'tkazildi. Nazorat guruhida faqat bitta holat (5%) yara infektsiyasi va dehiscence kuzatilgan, oltita holat (30%) bir bosqichli operatsiyada kuzatilgan. Boshqa asoratlarning tarqalishiga kelsak, ikkala guruh o'rtasida sezilarli farqlar topilmadi. Xulosa. Rektovestibulyar oqmani bir bosqichli tuzatish teshilmagan anus va rektovistibulyar oqma bilan og'rigan bemorlar uchun afzal va ishonchli davolash usuli hisoblanadi.
Keywords: anorektal nuqsonlar; bir bosqichli; uch bosqichli tuzatish; rektovestibulyar oqma; yangi tug'ilgan chaqaloqlar