NEYRODERMITLI KASAL BOLALARDA O'TKIR REFLEKS TERAPIYASI VA TASHQI TERAPIYADAN FOYDALANGAN HOLDA IMMUNITET HOLATINING NATIJALARI. (Xalqaro ilmiy pediatriya jurnali, 2023)
Neyrodermitli dermatologik bemorlarni davolash samaradorligini oshirish muhim ijtimoiy vazifadir. Bu bir qator dermatozlarning sezilarli darajada tarqalishi va ularning ba'zilarining og'ir kechishi bilan bog'liq. Hozirgi vaqtda dermatologiyada qo'llaniladigan an'anaviy davolash usullari har doim ham samarali emas va ba'zida ularning o'zlari turli xil yon ta'sirlar va asoratlar bilan bog'liq, ba'zan esa juda og'ir. Shu munosabat bilan, dori-darmon bo'lmagan terapiya usullarida namoyon bo'ladigan katta qiziqish tushunarli. Ushbu usullardan biri akupunktur. Tadqiqot maqsadi. Neyrodermitli bolalarda immunologik ko'rsatkichlarni o'rganish va bronxo-munalni qo'llash bilan akupunktur jarayonida tuzatuvchi terapiya usulini ishlab chiqish. Materiallar va tadqiqot usullari. 12 yoshdan 14 yoshgacha bo'lgan neyrodermitli 32 bola kuzatuv ostida edi. Tadqiqotlar natijalari akupunktur neyrodermitli qizlarning immun tizimining gumoral bog'lanish parametrlariga normallashtiruvchi ta'sir ko'rsatadi degan xulosaga kelishimizga imkon beradi. Akupunkturning bunday ta'sirining mumkin bo'lgan mexanizmlari haqida savol tug'iladi. Akupunkturning inson tanasiga ma'lum bo'lgan umumiy ta'siridan tashqari, adrenal korteks, markaziy asab tizimi funktsiyasini rag'batlantirish, ayrim biologik faol moddalar darajasining pasayishi, to'g'ridan-to'g'ri ta'sir qilish imkoniyati. Ba'zi limfoid organlarga ular uchun mas'ul bo'lgan akupunktur nuqtalari orqali akupunkturni qo'llash istisno qilinmaydi. Xulosa: Neyrodermitli kasal bolalarning patogenezida immunitetning gumoral bo'g'inining funktsional faolligi o'zgaradi, bu qon zardobida IgE darajasining oshishi bilan ifodalanadi. Akupunktur neyrodermitli qizlarni davolashning samarali usuli bo'lib, neyrodermitli bolalarda gumoral immunitetning ba'zi o'zgargan parametrlariga normallashtiruvchi ta'sir ko'rsatadi. sarum IgE darajasining oshishi bilan ifodalanadi. Akupunktur neyrodermitli qizlarni davolashning samarali usuli bo'lib, neyrodermitli bolalarda gumoral immunitetning ba'zi o'zgargan parametrlariga normallashtiruvchi ta'sir ko'rsatadi. sarum IgE darajasining oshishi bilan ifodalanadi. Akupunktur neyrodermitli qizlarni davolashning samarali usuli bo'lib, neyrodermitli bolalarda gumoral immunitetning ba'zi o'zgargan parametrlariga normallashtiruvchi ta'sir ko'rsatadi.
Keywords: neyrodermit; akupunktur; immunoglobulinlar - A, M, G, E