GESTATSIYA DAVRIDA YANGI TUG‘ILGAN BOLALARDA GIPOKSIK-ISHEMIK ENTSEFALOPATIYANING KLINIK KO‘RINISHIDAGI AHAMIYATI (Xalqaro ilmiy pediatriya jurnali, 2025)
Kirish. Gipoksik-ishemik entsefalopatiya (GIE) — yangi tug‘ilganlarda markaziy nerv tizimiga og‘ir zarar yetkazuvchi holat bo‘lib, u o‘tkir yoki surunkali o‘qishdan oldingi gipoksiya va/yoki tug‘ish jarayonidagi asfiksiya natijasida yuzaga keladi. Ushbu tadqiqotning maqsadi — gestatsiya muddatining yangi tug‘ilganlardagi gipoksik-ishemik entsefalopatiya (GIE) klinik tasviriga ta’sirini o‘rganish.Materiallar va usullar. Tadqiqotga 2023–2024 yillarda Samarqand shahar hududiy perinatal markazi tug‘ruq bo‘limiga yotqizilgan va gipoksik-ishemik entsefalopatiya (GIE) tashxisi qo‘yilgan, shuningdek neonatal reanimatsiya bo‘limida davolangan 43 yangi tug‘ilgan bola kiritildi. Barcha bemorlar gestatsiya muddatiga qarab uch guruhga bo‘linadi. Tadqiqot natijalari. O‘tkazilgan tadqiqotda gipoksik-ishemik entsefalopatiya (GIE) bo‘lgan yangi tug‘ilganlarda kasallikning klinik ko‘rinishlari gestatsiya yoshiga bog‘liq ekanligi aniqlangan. Muhokama. Tadqiqot gestatsiya yoshi yangi tug‘ilganlarda gipoksik-ishemik entsefalopatiya (GIE) klinik tasviri va laboratoriya ko‘rsatkichlariga sezilarli ta’sir ko‘rsatishini ko‘rsatadi. Xulosa. Tadqiqot natijalari gestatsiya yoshi yangi tug‘ilganlarda GIE klinik tasviri va laboratoriya ko‘rsatkichlariga muhim ta’sir ko‘rsatishini tasdiqlaydi. Muddatidan oldin tug‘ilgan bolalarda markaziy nerv tizimiga bosim belgilari ustunlik qiladi, muddatlilarda esa klinik tasvir ko‘proq xilma-xil, muddatidan keyin tug‘ilganlarda esa kasallikning eng og‘ir kechishi kuzatiladi.
Keywords: gipoksik-ishemik entsefalopatiya; yangi tug‘ilganlar; gestatsiya yoshi; klinik tasvir; muddatidan oldin tug‘ilish